Полезни съвети

Алергична и хронична хрема

Когато хремата е придружена с кихане или сълзящи очи , веднага я свързваме с алергична реакция.  Вероятността обаче да е причинена от друго не трябва да се изключва.

Хората често бъркат ринита, причинен от алергия и съответно от настинка или грип. Важно е обаче да ги разпознаваме , за да можем по-лесно да се справим с тях.

Симптомите и при двата вида хрема са почти еднакви. При алергичния ринит са характерни сърбеж в носа , кихане , тъмни кръгове под очите и сълзящи очи , главоболие. При ринита причинен от настинка освен тези симптоми могат да се появят още отпадналост , умора , температура и кашлица.

И двата вида хрема значително пречат на нормалния начин на живот , а ако не се подложат на правилно лечение водят до възпаления.

Сезонният алергичният ринит се причинява най-често от разпространяващите се из въздуха полени и обикновено преминава докато елергенът е активен.

Целогодишната алергична хрема пък се причинява от прах , домашни любимци , акари , мухъл , хранителни продукти и др.

Неалергичният ринит се получава в следствие на грип и инфекции.

Хремата от настинка отшумява , когато излекуваме настинката. Но как да процедираме с алергичната хрема?

Най-важно е да се установи алергена. Веднъж установен превенцията става значително по-лесна. Съществуват два варианта за установяване. Кожен и кръвен тест. Кожният тест е предпочитаният вариант , заради достъпната цена , бързината и удобството. Кръвният тест се използва като допълнение към кожния или вместо него – взима се кръвна проба и се тества за специфични антитела към определени алергени.

Веднъж установен , алергенът трябва да започне да се избягва. Понякога това е лесно , друг път – не толкова. В някои случаи се налагат ремонти , обсесивни основни почиствания на дома, смяна на матраци , килими , завивки и възглавници , непрекъснато обезвлажняване на въздуха в помещенията.

Според експериментално лечение , проведено през 2016 година , приемът на Куркумин в продължение на 2 месеца значително облекчава симптомите на алергична хрема.

Съществуват и много други медикаменти , облекчаващи симптомите на алергия – препоръчва се приемът им да започне още преди началото на алергичния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *