Полезни съвети

1 от всеки 10 страда от онихомикоза

Приблизително 10% от населението страда от онихомикоза или т.нар. гъбички по ноктите.

Заболяването засяга хора от всички възрасти , но по-често се среща при мъжете и при по-възрастните хора. Интересен факт е , че ноктите на краката заболяват 10 пъти по-често от тези на ръцете.

Онихомикозата не е животозастрашаващо заболяване , но пък носи със себе си дискомфорт , болка , сърбеж и дразнене.

Всъщност гъбичките са най-често срещаното заболяване на ноктите. Възможно е да имаме и ние , ако забележим удебеляване на нокътя , бяло или жълто петно , чуплив или ронещ се нокът , промяна във формата му , неприятна миризма. Заболяването в началните си етапи минава без болка и дразнене и повечето хора прибягват до лечение единствено заради това , че естетически нокътя им не изглежда добре.

Всеки може да стане жертва на онихомикоза. Патогените , причиняващи гъбички обикновено навлизат в кожата през ранични или пукнати върху нокътя. Намалено кръвообращение , диабет , бавно растящи нокти са част от състоянията , които „благоприятстват“ гъбичките. Именно заради това възрастните хора са по-предразположени към заболяването.

Прекомерно изпотяване , влажна работна среда , носене на изкуствени нокти , прекалено тесни обувки също са част от причините за появата на гъбички.

Заразените нокти обикновено са криви , чупливи , удебелени , с различен цвят.

Лечението за съжаление е бавно и дори пълното излекуване не може да гарантира , че няма да има рецидив. Обикновено за израстването на изцяло нов , здрав нокът са нужни около 6 месеца. Понякога по преценка на лекар целият болен нокът се отстранява.

На пазара съществуват много видове лекарства за лечение на упоритата онихомикоза– за локално и перорално приложение.

Локалното лечение е до определена степен ограничено , заради структурата на нокътя. То се предписва , когато е заразена не повече от 50% от повърхността на плочката и се изпълнява до пълното израстване на вече здравия нокът.

Определено гъбичките са много упорити и лечението им е бавно и до последно несигурно.

Има няколко метода обаче , които спомагат превенцията и по-бързото оздравяване.

  1. Важно е , когато ходим на басейн или в обща баня да носим чехли , а не да вървим боси.
  2. Добре е да посещаваме единствено салони за маникюр и педикюр , които държат на хигиената.
  3. Поддържането на ноктите ни къси и почистени е от изключителна важност.
  4. Трябва да носим удобни и не прекалено тесни обувки!
  5. Дишащите чорапи са нещото , от което не можем да се лишим , когато става въпрос за гъбички по ноктите.
  6. Трябва да имаме собствена ножичка и/или нокторезачка.
  7. Не трябва да гризем ноктите си!
  8. След къпане е добре веднага да подсушаваме краката и ръцете си.

Онихомикозата е много често срещано заболяване. В повечето случаи , когато човек обърне внимание на проблема на време , може да се излекува сам с помощта на лекарствени средства без лекарско предписание. Когато се забави обаче , е възможна появата на усложнения и се налага посещение при специалист.

Както при всяко друго заболяване , превенцията е от изключителна важност. Ако спазваме добра лична хигиена и обърнем навреме внимание на проблема , то гарантирано ще се справим по-лесно с него!

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *