Полезни съвети

Червеното месо – полезно или вредно?

Учените водят много спорове относно червеното месо и дали е вредно , или не. Много лекари съветват да ограничим консумацията му , тъй като може да доведе до сърдечно-съдови проблеми , диабет , дори рак. Но дали това наистина е така и как след години консумация от предците ни едва сега се установява , че е вредно?

Червеното месо е богато на наситени мазнини и холестерол. Такива са телешкото и свинското месо , а също и преработените колбаси.

Освен мазнините и холестерола обаче не могат да се отрекат и добрите качества на месото – високото съдържание на желязо , протеин , витамин Б12 , цинк.

В медицината постоянно се търси причина за сърдечно-съдовите заболявания и те често се свързват с консумацията на месо. Голяма част от изследванията обаче не отчитат други фактори като консумация на алкохол , тютюнопушене , заседнал начин на живот.

На хората , страдащи от анемия пък, се препоръчва да консумират именно червено месо , тъй като е много богато на желязо и се счита за силна храна.

Науката за храненето е много сложна и истината е , че никой не може да каже със сигурност дали червеното месо е само вредно или само полезно.

Готвеното месо на висока температура , при което месото и като цяло продуктите се препичат е много вредно. То създава съставки , които са потенциално канцерогенни. Затова все по-рядко трябва да използваме грил и да пържим. По-добре е да приготвяме храната си варена , печена на фурна или задушена. Хубаво е да готвим на по-ниска температура , а ако го правим на по-висока, трябва често да обръщаме храната , за да не прегаря. За да избегнем прегарянето може да използваме различни видове марина и , ако все пак продуктите изгорят е добре да премахнем изгореното.

Също така е добре да избягваме преработеното червено месо , с други думи всички салами , колбаси и преработени меса , тъй като те съдържат доста по-голям процент мазнини и в същото време по-малко протеини. При преработката им се използват голямо количество сол и консерванти , които са вредни. Всъщност повечето изследвания показват , че именно преработеното червено месо води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания , а не непреработеното (суровото месо , което си купуваме от месарски магазини и сами приготвяме вкъщи).

В 100гр червено непреработено месо се съдържа 20г протеин , 10г мазнини и много витамини и минерали като витамин В3 , В6, В12, цинк , селен , Л-карнитин и креатин. То е изключително силна храна , която се препоръчва при болни и физически отпаднали хора.

В крайна сметка , както с всичко останало , така и с месото не трябва да се прекалява. Много диетолози и учени смятат , че , когато консумираме в умерено количество , каквото и да е – не е опасно!

 

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *