Полезни съвети

Как правилно да полагаме грижи за нашите стави?

Ставите са съвършено изградени и обикновено се износват при възрастните хора. Изхабяването на ставите обаче , макар и по-рядко , се среща и при по-младите.

Често неправилната диета и следователно неправилното „захранване“ на ставите са причина за слабостта на ставния хрущял , а от там и за т.н. износване.

Има много причини , които могат да доведат до износване на ставите.

  1. Фамилна обремененост.
  2. Наднормено тегло.
  3. Неподходяща стойка.
  4. Прекомерно или почти никакво физическо натоварване.
  5. Различни болести.
  6. Дефицит в продукцията на глюкозаминогликани.

Наличието на проблеми със ставите у член от семейството увеличава шанса от развитието на заболяването.

Колкото повече тежите, толкова повече се натоварват ставите – многото килограми често са причината за проблеми със ставите.

Прекомерното физическо натоварване може да износи хрущялите още в ранна възраст. Липсата на физическо натоварване от своя страна пък също е вредно . Много хора смятат , че е добре да избягват натоварване , когато страдат от износване на ставите ,защото това би могло да задълбочи проблема , но всъщност тялото е създадено , за да е в движение и в никакъв случай не бива да допускаме да го обездвижим.

Подаграта и други различни заболявания могат да задълбочат или да доведат до проблем със ставите.

Глюкозаминът е един от градивните елементи на хрущяла.  Той има естествен противовъзпалителен ефект. Тялото го използва за изграждане на сухожилия , връзки хрущяли и не на последно място – на течността около ставите. Приемането на допълнителен глюкозамин може да уплътни хрущялите и течността около ставите , или поне да предотврати преждевременното им разграждане.

Съществуват различни видове хранителни добавки в полза на опорно-двигателната система. За да я запазим обаче възможно най-дълго време , не са достатъчни единствено хранителни добавки. Трябва да се погрижим за здравословното си тегло, да си осигурим умерено физическо натоварване и не на последно място – да съчетаем всичко това с добавки.

Превенцията е по-надеждна от лечението!

В ежедневието си можем да променим някои дребни , но важни неща , чрез които да запазим ставите си здрави по-дълго време.

  1. Не трябва да стоим в една позиция часове наред. От време на време е добре да ставаме , да се разхождаме , да се разтягаме.
  2. Добре е да избягваме да вдигаме и носим тежки товари.
  3. Хубаво е да носим качествени обувки с ергономични стелки.
  4. Важно е да спим на матраци , поддържащи естествената форма на гръбнака.

Здравето на ставите ни зависи от много неща. С малки усилия можем да успеем да го задържим за възможно най-дълго време!

 

 

 

 

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *