Полезни съвети

Колики при бебетата -как да се справим?

Коликите са много често срещан проблем при новородените бебчета. Засягат 25-50% от тях , като не е изключено обаче и да липсват.

Смята се , че не са сериозен здравословен проблем и развитието на бебето не зависи от тях. Болките  могат да се превърнат в ежедневие , а плачът да не спира 2-3 часа. Между тези периоди обаче бебчето изглежда спокойно и добре.

Коликите започват обикновено между трета и пета седмица и продължават до около четвъртия месец. Не е ясна точната причина за тяхното появяване , но се счита , че храносмилателната система на бебето е все още недостатъчно развита и трудно отделя необходимите ензими за преработване на приеманата храна.

Как да разберем , че причината за плача на нашето бебе са колики?

Обикновено коремчето се подува , чува се къркорене , увеличават се газовете и бебето свива краката си към корема.

Коликите са по-малко обикновено при кърмени бебета и когато майката не пуши. Някои смятат , че момченцата имат по-нисък праг на търпимост и затова при тях коликите се чувстват по-болезнени.

Ето още няколко възможни причини за коликите:

  • Приетият въздух по време на хранене предизвиква спазми в червата. Ако бебчето Ви се храни от биберен ( а и не само!)  доста често приема въздух , който се събира в стомаха му. Когато се оригне част от този въздух се освобождава , но другата част остава и заедно с кърмата се придвижва към червата. Затова коремчето на бебето се подува и именно газовете причиняват болка.
  • При бебетата храносмилателната система все още не е напълно развита и изпитват трудност да обработят лактозата от приеманото мляко.
  • Доказано е също , че бебетата на майки , които пушат страдат от повече и по-болезнени колики.

От изключителна важност е храненето на майката , ако кърми бебето. Добре е да се избягват зърнено-бобови култури , зеле , чесън , лук , шоколад. Не бива да се прекалява и с кофеина ( не повече от едно кафе сутрин ). Не трябва да забравяме , че всяко бебе е различно и е строго индивидуално коя храна е по-подходяща от друга. Ако забележите , че след консумация на определена храна бебето ви е по-неспокойно , добре е да я избягвате!

Ако храните бебчето си от шише по възможност потърсете биберони , които трудно допускат въздух . Важно е също да не го прехранвате!

Масажите по коремчето могат да помогнат.

Редовното оригване след хранене също ще облекчи бебчо.

Пробиотиците , създадени специално за бебета,  също облекчават и до голяма степен помагат за по-лесното справяне с коликите.

Важно е да знаем , че почти всяко бебенце минава през този нелек период и , че болките са временни! Те не влияят на психическото и физическото развитие на Вашето бебе!

Не забравяйте да се наслаждавате на всеки период с бебчо , защото е безценен и неповторим!

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *