Полезни съвети

Косопад? Мм , не!

Знаете ли, че всеки кичур коса може да издържи тегло до 100гр.? Това значи , че цялата ни коса може да издържи тежест , равна на килограмите на 2 слона!

Интересен факт е , че най-дългата коса в света е 16,7м и тежи цели 19кг. Уау! Притежателката и определено не страда от косопад!

Косата несъмнено играе изключително важна роля в живота на човека. Всеки ден губим около 100 косъма от нея и това е нормално. Не е нормално обаче , когато това количество се увеличи.

Косопадът е еднакво разпространен и при жените , и при мъжете , макар че причините за него са коренно различни. При повечето мъже той е генетично заложен или е в следствие на хормонални промени, и косата окапва. При жените обаче косата първо отслабва , а след това започва да липсва в централната част на главата ,около пътя и.

Има много причини , които водят до косопад – установени и неустановени. Хормонален дисбаланс , заболявания на скалпа , генетична предразположеност , недостиг на витамини и минерали, раждане или кърмене , автоимунни заболявания , лечение на злокачествени заболявания , прием на антибиотици и много други. Смяната на сезоните също може да увеличи косопада.

Прическата е много подценяван фактор , който също може да доведе до косопад. Когато косата е подложена на прекомерен стрес започва да се изтощава , изтънява и пада. Всички стегнати прически като високи опашки , кокове и др. увреждат фоликула и опъват корените прекалено много.

Стресът , на който сме изложени , динамичният начин на живот , липсата на почивка , могат да доведат до преждевременен косопад. Рестриктивните диети също подлагат тялото на стрес и е много вероятно , ако страдате от косопад и сте на диета , тя да бъде причината.

Сезонният косопад е много интересно явление. Установено е , че най-много търсения в интернет с ключова дума „косопад“ има през лятото и есента. Важно е да уточним , че този феномен не е напълно проучен от научна гледна точка. И все пак , ако приемем , че съществува сезонен косопад , то ето някои възможни причини за него:

  1. Силните лъчи на слънцето и високите температури стресират фоликулите на косата , което ги кара да преминат във фаза на покой , а след това и да укапят.
  2. Жегите естествено намаляват апетита , съответно през летните месеци не приемаме достатъчно количество полезни нутриенти , страдаме от дефицит на калории , което може да причини косопад.
  3. С настъпването на есента и спадането на температурите интензитета на растеж намалява и започваме да усещаме единствено падането на косата.

След преболедуван Ковид-19 е възможно косата да пада до 6 месеца!

Как да избегнем косопада преди още да се е появил? Ако вече се е появил пък ,как да го сведем до минимум и да подсилим косата си трайно?

Хранителният ни режим е от изключителна важност! Добре е да увеличим протеина и да приемаме повече храни , богати на Омега-3. Като допълнение е хубаво да приемаме витамини и хранителни добавки , които подсилват не само косата , но и кожата и ноктите ни.

Хубаво е да сведем до минимум третирането на косата ни. Не трябва всеки ден да използваме преса , маша , а даже и сешоар. Полезно е да заменим боядисването с използването на пигменти и боядисващи шампоани.

Не трябва постоянно да „опъваме“ косата си във високи опашки , плитки и кокове.

Ако заменим гребена си с мека четка от естествен косъм , с разресването на косата едновременно ще правим и масаж на скалпа си. Това ще подобри кръвообръщението в главата и ще освежи вида на косата.

Можем също да сменим шампоана и балсама си с подсилващи или с такива против косопад.

Ако смятаме , че косопадът ни е причинен от стрес е добре да се погрижим за психическото ни здраве!

Все пак , ако косопада продължава , е добре да се обърнем към специалист , който ще изследва косата ни и ще ни назначи лечение , ако проблемът се окаже по-сериозен отколкото предполагаме.

Косопадът , както всяко друго заболяване , открито на време , е лечим! Важно е да подходим правилно и на време.

90% от хората са се сблъсквали с косопад поне веднъж в живота си. Не забравяйте , че превенцията е също толкова важна , колкото и лечението.

Трябва да се грижим за косата си всекидневно – тогава не само , че може да се излекуваме по-бързо от косопада , но и да го избегнем!

 

 

 

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *