Полезни съвети

Ковид-19 или просто настинка?

С настъпването на зимата и сезонните настинки е съвсем нормално да има по-голям брой заразени. Важно е обаче да можем да правим разлика между обикновените настинки и Ковид-19. Така ще бъдем по-спокойни и ще успяваме в домашни условия да се справим с евентуалното заболяване.

Симптомите на настинка и грип траят обикновено 1-4 дни , докато тези при Ковид-19 –от 1 до 14 , а може и повече.

Симптомите при деца и възрастни , заболели от Ковид , са еднотипни , но в по-голямата част от случаите децата оздравяват по-бързо и лесно.

При Ковид инфекцията шансове за усложнение са по-големи – в 15% от случаите вирусът преминава тежко , а в 5% , дори критично.

Много лекари се затрудняват да определят разликите между Ковид симптомите и симптомите на обикновената настинка. В голям процент от случаите те се припокриват.

Настинката обикновено започва с болки в гърлото , температура , болки в главата. При Ковид обаче в много от случаите се появява силна отпадналост , болки в ставите и мускулите , висока температура , която трудно или изобщо не спада. Губят се обоняние и вкус. Рядко , но не и невъзможно е да получите диария.

Настинките преминават за няколко дни , Корона вирусът обаче може да продължи седмици.

В по-тежките случаи хората получават задух , налага се понякога да преминат към апаратно дишане  и болнично лечение.

Общото при Ковид инфекцията и настинките е , че се предават по въздушно капков път- т.е. изключително лесно и бързо. Именно заради това властите съветват да пазим дистанция един от друг и да не се събираме в големи групи.

Независимо обаче дали се пазим от Корона вирус или настинка , е важно да мием ръцете си с топла вода и сапун минимум 30 секунди , добре е да проветряваме затворените помещения често и да избягваме да докосваме обществени повърхности. При първи симптоми трябва да се обърнем към лекуващия ни лекар!

 

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *