Полезни съвети

Метеоризъм – причини и лечение

Метеоризмът , или с други думи газовете , е много разпространено състояние при хората. Понякога се случва да се образуват до 3 литра излишен газ на ден!

Когато са в повече, газове започват да пречат на нормалното функциониране на лигавицата на червата , абсорбацията на храната се забавя и се появяват болки.

Интересен факт е , че газовете в храносмилателния тракт изглеждат като слузеста пяна.

Най-често метеоръзмът се появява в следствие на неправилен начин на живот и небалансирано хранене.

Причините обаче могат да бъдат и други. При липса на определени ензими например, е възможно недобре смелена храна да попадне в червата. Така храната започва да ферментира и предизвиква излишни газове.

Чревната дисбиоза е също възможен причинител. Когато балансът между бактериите , които абсорбират газовете се наруши , е възможно да се появи метеоризъм.

Съществуват много заболявания , чийто страничен ефект и симптом са газовете. Всъщност почти всички заболявания на чревния тракт се свързват с метеоризъм – колит , гастрит , цироза , ентерит , панкреатит , дуоденит , чревна непроходимост , синдром на раздразнените черва и др.

Как да се справим с неприятния метеоризъм?

Първо трябва да сме сигурни относно симптомите. Ако често се оригваме или ни се гади , ако коремът ни се подува и боли , ако имаме диария или констипация, и не на последно място , ако изпускаме повече газове от обикновено , то страдаме от метеоризъм.

Метеоръзмът сам по себе си не представлява опасност за човешкия живот , но заболяването , което го причинява, може да е опасно. Съвсем възможно е обаче , по-голямото количество газове да бъде причинено от храна или да е просто моментно състояние.

Ако се съмняваме , че състоянието ни е предизвикано от неправилно хранене , най-лесният вариант е да започнем да избягваме „тежки“ храни , газирани напитки и като цяло продуктите , които трудно се храносмилат и дразнят стомаха.

Добре е да приемаме пробиотик.

Ако метеоризмът не премине, трябва да посетим гастро-ентеролог , който ще установи точната причина за състоянието ни.

Не трябва да отлагаме дълго посещението си при лекар , но все пак на пазара съществуват много видове пробиотици и продукти против подуване и тежест , които можем да изпробваме в домашни условия.

Най-често метеоризмът е причинен от неправилно хранене , което изцяло зависи от начина ни живот! Не забравяйте да се грижите за своето здраве , защото балансираната диета е здраве!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *