Полезни съвети

Онлайн животът и как компютрите влияят на нас и децата ни?

Животът в 21 век налага нови правила. Живият контакт все повече се избягва – заменен е от онлайн срещи , разговори по телефона , видео чат…

Ковид-19 допринесе за това и „отвори“ още по-широко вратите на киберпространството и за нас , и за децата ни. Несъмнено се ограмотихме по отношение на компютрите , но как влияе това на крехката психика на децата ни?

След като децата ни „поеха глътка въздух“ през лятото и прекараха повече време на открито с приятелите си , е време за началото на учебната година и на преден план изниква въпросът как ще се провеждат занятията.

През изминалата учебна година се откроиха минусите в образователната система и плюсовете на присъственото обучение. И все пак повечето ученици прекараха учебните часове пред компютъра в детската си стая. Това доведе до недобро усвояване на учебния материал , застоял начин на живот и проблеми със зрението на децата.

Както знаем смартфоните и компютрите натоварват очите и излъчват вредни лъчи. Децата в много по-малка степен успяват да контролират престоя си пред компютъра , което може да доведе до сериозни последици напред във времето.

Продължителното стоене пред компютъра води до затлъстяване , намалена концентрация , мускулни схващания , проблеми със зрението , депресия.

През последните години се появи изключително много информация относно вредните лъчи , които отделят компютрите , телевизорите и телефоните. По данни от различни изследвания здравето на хората , работещи или прекарващи часове на компютъра е значително по-влошено от това на хората, чиято работа е различна.

„Установено е, че при 10-годишни ученици за 20 минути работа с компютър активността на полукълбата на главния мозък се понижава 1,5 пъти повече.“

Все пак трябва да умеем да се адаптираме към промените и новостите , тъй като технологиите все по-стремглаво навлизат в животите ни и не можем да променим това. Спазвайки няколко прости правила можем ефективно да намалим вредното влияние на компютрите , което определено ще ни бъде от полза във времена на пандемия.

  • Лекари препоръчват да поставим процесора на компютъра на поне метър от нас.
  • Разстоянието от монитора пък трябва да бъде дължината на диагонала му , умножена по две.
  • Не бива да използваме телефоните си , когато сигналът е слаб – тогава те увеличават мощността си , съответно и излъчваната вредна радиация.
  • Добре е да поставим телефона си в чанта , а не в джоба на панталоните си. Колкото по-далеч е от нас , толкова по-добре.
  • Хубаво е да не използваме лаптопа , докато се зарежда , а ако го правим – той да не бъде поставян върху бедрата ни. Зареждайки се , магнитните му полета се усилват.
  • Трябва да си създадем навик да изключваме електроуредите , които не използваме!

Как да предпазим обаче очите си?

Съществуват очила за компютър , които са създадени точно , за да предпазват очите ни. Инвестицията си струва!

На пазара има различни видове овлажняващи капки за очи , които предпазват от синдрома на сухото око и помагат на очите ни да не се „изморяват“ толкова.

При продължително стоене пред компютъра е добре да си правим малка почивка на всеки 45 мин. Не случайно учебните часове продължават не повече от 40-45 мин. Добре е да следим за това детето ни по време на междучасията да се раздвижи и да остави на страна компютъра.

Хранителните добавки са очи са особено ефективни и полезни в днешно време , когато сме заобиколени от вредни лъчи.

Развитието на технологиите вече е необратим процес , който всъщност е и полезен. Важно е да знаем как ефективно да предпазим нас и децата ни – тогава ще откриваме единствено ползи от новостите на съвременния живот.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *