Полезни съвети

Ползата от Омега-3

Рибеното масло е масло , добито от риба. То е източник на ЕРА и DHA мастни киселини , които са познати под общото наименование „омега 3 мастни киселини“ . За съжаление тялото ни не може да ги произвежда само и си ги набавя единствено чрез храната.

Освен рибата , други източници са яйцата , някои видове месо и др. Почти невъзможно е обаче да си набавим нужното количество Омега-3 само чрез храната.

Тук на помощ идват хранителните добавки , които са улеснението, от което се нуждаем.

Омега-3 мастните киселини имат много ползи за здравето , а изследвания сочат , че възрастен човек се нуждае от поне 500мг ЕРА и DHA дневно.

  • Омега-3 поддържа нивата на кръвното налягане и честотата на сърдечния ритъм в норма , както и спомага за по-добрата циркулация на кръвта.
  • Омега-3 спомага за концентрация и остър ум. 20% от мастните киселини в мозъка са DHA. Отсъствието им се отразява негативно върху паметта с напредване на възрастта.
  • Достатъчното количество Омега-3 в мозъка допринася за производството на хормоните допамин и серотонин , които „отговарят“ за доброто настроение.
  • Омега-3 са полезни и за очите! Предпазват от вредните влияния на околната среда като слънчевата светлина и от усещането за сухота в очите.
  • Влияят добре също и на кожата , ставите , костите и мускулите; на метаболизма и издръжливостта по време на физическо натоварване.

Омега-3 мастните киселини са особено важни по време на бременност. Недостигът им може да доведе до преждевременно раждане , високо кръвно налягане , ниско тегло на плода.

Приемът на Омега-3 по време на бременност и кърмене е важен не само за майката , но и за бебето. Пълноценното развитие на нервната система , зрението и мозъка на плода в утробата зависи от количеството Омега-3 мастни киселини. Затова се препоръчва освен обичайните витамини и минерали , майката да приема и рибено масло , не само по време на бременността , но и докато кърми.

Недостигът на Омега-3 влияе негативно на когнитивните умения на децата!

Рибеното масло е неизменна част от хранителния режим на всеки здрав човек. Не го пропускайте и вие!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *