Полезни съвети

Що е то ентеровирус?

„Летния“ вирус ( гадене , разстройство и повръщане) , чийто пик е август – октомври , е най-често причинен от ентеровируси. За съжаление обаче те могат да причинят и много други по-сериозни заболявания.

Тези вируси се предават по въздушно-капков път и по орално-фекален. Затова и са толкова разпространени – предават се лесно и бързо особено в обществени обекти като хотели , детски градини и др. Най-често заразяването става чрез слюнка или друг вид секрет , чрез докосване на предмети , върху които се намира вирусът. Болестта се разпространява и във вода – заразен басейн или заразена питейна вода. В голяма част от случаите вирусът се предава от заразения върху цялото семейство.

Ентеровируса засяга най-вече деца на възраст 4-12 години като освен повръщане и разстройство може да причини обрив , настинки , температура , болки в тялото , липса на апетит , обезводняване. Най-честите симптоми обаче са температура , гадене , повръщане , разстройство. Възможен е конюнктивит , мехури в устата , по дланите и стъпалата, енцефалит.

За съжаление , конкретно лекарство против ентеровирус няма. Лечението е симптоматично – най-важно е да не се обезводняваме и да понижим температурата. Почивката също е от особена важност , както и спазването да диета.

Т.нар. летен вирус трае между 3 и 5 дни , като обикновено симптомите се развиват бързо и спонтанно. Налага се посещение при лекар , когато вирусът засяга малки деца и бебета , тъй като рехидрацията при тях е по-трудна.

От особена важност е диетата по време на и след заболяването. Докато трае повръщането и разстройството трябва да хапваме на често по малко и единствено препечен хляб , сирене , обикновени бисквити или солети. Важно е да пием вода , също на често по малко.

Когато симптомите преминат е хубаво да избягваме за известно време сладко , пържено , пикантно – всички тези храни , които дразнят стомаха. Важно е да наблягаме на супи , добре изпечено месо и постепенно да преминаваме към нормалния си режим на хранене.

Има ли начин да избегнем ентеровируса? Най -вероятно всеки човек се е срещал с него ако не няколко пъти , то поне веднъж в живота си. Трудно е да го избегнем , но спазвайки няколко прости правила , е възможно.

Задължително трябва да мием ръцете си поне 10 секунди с топла вода и сапун преди всяко хранене.

Трябва да избягваме да докосваме носа и устата си с немити ръце.

Хубаво е да дезинфекцираме често най-докосваните повърхности.

Не трябва да споделяме храната и напитките си с други хора , или да се храним от едни и същи прибори с тях.

Трябва да избягваме близък контакт с непознати.

Ако се почувстваме зле – трябва да си останем вкъщи!

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *