Полезни съвети

Страхуваш ли се от зъболекаря си?

За съжаление , повечето хора посещават зъболекарски кабинет единствено когато ги заболи зъб. Независимо , че технологиите напредват и апаратурата в кабинетите е от ново поколение , повечето от нас се страхуват да отидат дори на профилактичен преглед… Истината е , че не трябва да посещаваме зъболекаря си само когато има възникнал проблем. Не отидем ли на време, лечението става по-трудно , по-скъпо , може би даже  по-болезнено.

Дори и да се грижим добре за зъбите си, посещенията при стоматолог трябва да са поне две в годината!

А какво означава да се грижим правилно за зъбите си?

На първо място е изборът на подходяща четка и паста за зъби. Повечето пъти четка се избира по красота и цвят. И не бива да виним никого за това! На пазара е пълно с всякакви видове и марки четки за зъби – евтини и скъпи , меки и твърди и т.н. Много често твърдите четки за зъби нараняват венците и изтъняват емайла на зъбите , особено когато упражняваме натиск по време на миенето. Оптималният вариант за всички е средно твърда четка за зъби , макар че хората с чувствителни зъби е добре да ползват мека такава.

Много често хората се питат дали механичната четка за зъби е достатъчна за добрата орална хигиена. И отговорът е да , достатъчна е , когато е в комбинация с другите „правила“ , които трябва да спазваме.

В идеалния вариант зъбите трябва да се мият след всяко хранене. Това е много трудно изпълнимо в забързаното ни ежедневие, но е важно поне да не пропускаме да мием зъбите си и сутрин , и вечер. Вечерното миене преди лягане е от изключителна важност , тъй като именно то премахва натрупалата се през деня плака и предпазва зъбите от кариеси.

Тъй като плака се събира не само по зъбите , но и около тях , по небцето , езика , сливиците дори , е хубаво да ползваме вода за уста , интердентални четки и четчици за език. Също така е важно движението на четката да не бъде хоризонтално ( така само разпространяваме плаката и в междузъбните пространства ) , а да е от горе надолу – от венеца към края на зъба.

Идва ред на храненето. Добре е да избягваме да консумираме често сладки храни , безалкохолни газирани напитки , сокове и т.н. Те съдържат голямо количество захар и киселини. Ако консумираме сладко , то трябва да бъде поместено в трите основни хранения за деня , а не да бъде междинна закуска.

Цигарите и алкохола също са вредни за зъбите ни и ги оцветяват допълнително.

Кръвта при миене на зъби е първия симптом , че нещо не е наред. И не , не е виновна четката ви , трябва да посетите зъболекар! Възможно най-скоро.

Ако венците ви са се подули , ако зъбите ви изведнъж са станали много чувствителни , ако венците ви са се отдръпнали и зъбите ви са станали видимо по-дълги – не отлагайте посещението при зъболекаря!

Всеки процес е обратим , когато е открит на време! Ако спазваме добра орална хигиена , сменяме четката си на 2-3 месеца и след боледуване , ако посещаваме зъболекаря си профилактично поне два пъти в годината – ще можем с гордост да показваме усмивката си.

 

 

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *