Полезни съвети

Умората през лятото и как да я избегнем?

Как да избегнем умората през лятото и да се наслаждаваме на дългите летни дни?

През лятото дните са по-дълги , по-дейни сме, а спим по-малко. Излагането на слънце намалява производството на мелатонин , който влияе на настроението ни и съответно е една от причините да се чувстваме по-уморени.

Чрез потенето губим освен вода , доста минерали като магнезий и калий , които активно участват в производството на енергия. През лятото се потим повече от обикновено и е съвсем нормално да чувстваме липса на енергия не само по време и след излагане на слънце , но и през останалото време.

Характерна за лятото е и депресията. Но как да различим депресията от лятната умора?

Характерни признаци на лятната депресия са загуба на тегло и апетит , проблеми със съня , раздразнителност.

Често депресията и умората са взаимно свързани и е трудно да ги различим. Ето обаче няколко метода , които помагат да се справим и с двете:

  1. Не трябва да забравяме да пием поне по 8 чаши вода на ден. Дори и слабата дехидратация може да предизвика отпадналост и замайване , а през лятото , когато се потим шансът да се дехидратираме е още по-голям.
  2. Редовно трябва да почистваме климатиците си. Често срещан проблем на хората , работещи в затворени пространства е , че се чувстват уморени и причината могат да бъдат мръсните климатици.
  3. Признаците на магнезиев дефицит са именно отпадналост , умора , липса на енергия и депресия. През лятото , а и не само , е особено важно да приемаме магнезий или да консумираме храни , богати на магнезий.
  4. Не трябва да прекаляваме с въглехидратите и вредните захари. Те повишават и намаляват рязко нивата на инсулин и това ни кара да се чувстваме изтощени. Лятото е прекрасен период да заменим шоколада и тестото с пресни плодове и зеленчуци , които ще ни дадат нужната енергия.

 

Ако продължаваме да чувстваме хронична умора и депресия без основателна причина обаче е добре да започнем да приемаме хранителни добавки , които стимулират производството на енергия. Такива стимуланти се предлагат без лекарско предписание и са особено подходящи за пролетта , лятото и при смяна на сезоните.

Комбинацията от такъв тип стимулант и горе посочените методи гарантира тонус и енергия през всеки един сезон!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *