Полезни съвети

Усмихни се , бебче!

Започвайки от раждането , всички етапи от развитието на бебчето са вълнуващи и очаквани. Поникването на първите зъбчета не прави изключение.

Всъщност оформянето на зъбките започва още по време на ембрионалното развитие на бебето- между 7. и 10. гестационна седмица. На 4-5 месечна възраст обаче , когато детенцето ви започне да се сърди , спре да яде или спи – бъдете сигурни , че това е началото на истинския растеж на зъбите , което е цяло приключение! Ще ви е нужно търпение , но резултатът си струва –той е усмивката на вашето бебе.

Първо се появяват долните резци. Няколко месеца по-късно – до около десетия месец се появяват и горните централни резци. След тях са страничните. До първата годинка бебчето ви трябва да има около 8 зъба.

Не се притеснявайте обаче , ако при вас растежа на зъбите се случва по-бавно. Най-основна роля за това оказва генетиката. При някои деца зъбките изникват около първата годинка. Консултирайте се с лекар или детски ортодонт , ако бебчето ви навърши една годинка и все още няма нито едно зъбче.

Между първата и втората годинка пробиват кътниците. Когато навърши 2 години , детето трябва да има около 16 зъба , а след 2г. и половина – всичките 20. Закъснение от 2-3 месеца не е притеснително. Никненето на зъбки е строго индивидуално.

Грижата за млечните зъби трябва да започне веднага след изникването на първия. За най-малките бебета до 1 годинка съществуват четки-напръстници , с които почистването да става възможно най-лесно. След това вече може да се използва детска мека четка за млечни зъби. До 2 годинки е добре да ползвате паста за зъби без наличието на флуор , като количество трябва да бъде колкото грахово зърно. След това може да преминете и към паста за зъби с флуор.

Миенето на зъбките трябва да се извършва 2 пъти на ден – сутрин и вечер преди лягане , и да продължава поне 2 мин.

Хубаво е първият стоматологичен преглед на детето ви да се направи около първата годинка. Тогава стоматологът установява дали зъбките растат правилно и дали всичко е наред. Важно е да покажем на детето си , че в зъболекарския кабинет не се крие нищо страшно!

Как да разпознаем признаците на растеж на зъбки?

Докато растат зъбите се изтласкват през костта към венеца. Нищо чудно , че боли! И за да покажат неразположението си бебчетата използват няколкото метода , в които са най-добри – плач , липса на апетит , безсъние.

Възможно е да вдигнат температура и венците им да се подуят. Несъмнено ще разберете още поне няколко седмици по-рано , тъй като слюноотделянето се засилва.

Разбира се , бебчетата не плачат постоянно докато не порасне и последния зъб. Напротив! Със всеки следващ болката и напрежението намалява. Възможно е обаче дни наред бебчето ви да не е спокойно. За щастие съществуват гелчета за венци , създадени именно да облекчават болезнения растеж на бебешките зъбки. Ако сте захранили детето можете да му давате охладено пюре или каша. Друг подходящ вариант е да му осигурите и охладите т.н. „ чесалка “ за зъби , която да дъвче.

Ако температурата на бебчето е придружена от втрисане , хрема , кашлица е добре да потърсите лекарска помощ , тъй като това би могло да е настинка!

Несъмнено никненето на зъбки е труден и болезнен период както за вашето бебе , така и за вас самите. Въоръжете се с търпение! И това ще мине!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *